<h2>Απανεμιά</h2><p>Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μας είναι λιτά, ευρύχωρα,δροσερά με έμφαση στην καθαριότητα έτσι ώστε να ...</p> Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Σέριφος

Η Σέριφος, νησί των δυτικών Κυκλάδων, έχει αποκτήσει πιστούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Συνδυάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, για ταξιδιώτες που αναζητούν καθαρές παραλίες, γραφικά κυκλαδίτικα χωριουδάκια, φαγητό με γνήσιες γεύσεις, χαμογελαστούς ανθρώπους, καλές υπηρεσίες, ήρεμη ατμόσφαιρα, λίγες μόνο ώρες από την Αθήνα.

Στους πολλούς κολπίσκους της ξεδιπλώνονται παραλίες με τα χαρακτηριστικά έντονα μπλε νερά των Κυκλάδων, αλμυρίκια που προσφέρουν γενναιόδωρα τη σκιά τους, ενώ και οι επιλογές για ουζάκι δίπλα στη θάλασσα δεν είναι λίγες. Η Σέριφος, ίσως ελκύει τόσους πολλούς πιστούς επισκέπτες, λόγω του έντονου μαγνητικού πεδίου της από το πλούσιο σε μεταλλοφόρα πετρώματα υπέδαφός της. Η ιστορία του νησιού, άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεταλλευτική δραστηριότητα, ξεχώρισε τόσο για τα ορυκτά του, όπως ο σπάνιος σε μέγεθος λιεβρίτης, ο σπάνιας ομορφιάς πράσινος χαλαζίας όσο και για τα σιδηρομεταλλεύματά του και το μαγνητίτη. Σήμερα η Σέριφος αποτελεί ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο μεταλλείων, με τις εξορυκτικές δραστηριότητες να είναι παρελθόν, με τα σημάδια όμως ορατά. Σκάλες φορτοεκφόρτωσης, βαγόνια, σιδηροδρομικές γραμμές, εργαλεία και τούνελ. Ευρήματα στο νησί έχουν αποδείξει την κατοίκησή της από τα αρχαία χρόνια, με τους Βοιωτούς να το έχουν αποικήσει και βασιλιάδες τον Δίκτυ και Πολυδέκτη. Ο πολιτισμός αυτός γνώρισε ιδιαίτερη ακμή έχοντας ήδη από τον 6ο αι. π. Χ. δικό τους νόμισμα. Ήρθε σε επαφή με τους Μινωίτες, τους Μυκηναίους, τους Ίωνες, ενώ την περίοδο της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου, τα σπαθιά που χρησιμοποιήθηκαν, κατασκευάστηκαν στα χυτήριά της. Συχνές πειρατικές επιθέσεις, όπως και στα υπόλοιπα νησιά, οδήγησαν τους κατοίκους στην δημιουργία ενός οχυρωματικού οικισμού στη Χώρα. Οι εξορύξεις σταμάτησαν το 1963, αλλάζοντας τελείως τη ζωή στο νησί, με τους χιλιάδες μεταλλωρύχους να το εγκαταλείπουν. Σήμερα η Σέριφος  δέχεται όλο και περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού, σε ένα τόπο που δε θυσιάζει την παράδοση και τη φύση στο βωμό της ανάπτυξης.

 


  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πεζοπορία

Χώρα λιβάδι: Από τις πιο κλασικές διαδρομές, της έχουν δώσει τη σήμανση 'Α'. Περνά από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος, όπως τους Μύλους της Χώρας -όπου και ξεκινά το πλακόστρωτο μονοπάτι - το κάστρο, διάφορα εκκλησάκια, για να καταλήξει, μετά από 1 ώρα περίπου περπάτημα, στο Λιβάδι.

Κένταρχος-Χώρα: Ακολουθώντας την σήμανση '1', από τον Κένταρχο, θα περπατήσετε σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι. Στη διαδρομή θα συναντήσετε σημεία με υπέροχη θέα στο Αιγαίο πέλαγος και το όμορφο νησάκι Βους, αλλά και σημεία με ξερολιθιές, αμπέλια και εκκλησάκια, περνώντας από το ανατολικό τμήμα της Σερίφου. (1 ώρα και 30΄ περίπου)

Χώρα-Γύφτικα: Μια σύντομη διαδρομή (50΄ περίπου), με μεγάλη όμως δόση ομορφιάς. Βασισμένο στο παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι των μεταλλωρύχων προσφέρει μοναδική θέα στην Χώρα της Σερίφου. Πρόκειται για μονοπάτι με τη σήμανση '2'.

Άσπρος Πύργος-Κουταλάς: Το μονοπάτι με τη σήμανση '3' χαρακτηρίζεται από τα σημάδια της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Εδώ θα συναντήσετε στοές ορυχείων και σιδηροτροχιές. Η διαδρομή καταλήγει μετά από 1 ώρα περίπου πεζοπορίας στον Κουταλά, όπου μπορείτε να δροσιστείτε στην όμορφη παραλία του.

Γύφτικα-Παναγιά: Το μονοπάτι με τη σήμανση '4' θα σας οδηγήσει στην ορεινή ενδοχώρα της Σερίφου. Στη διαδρομή θα συναντήσετε διάφορα εκκλησάκια, την πηγή στη ρεματιά του Βάρσαμου και θα καταλήξετε στο γραφικό οικισμό της Παναγιάς. Από αυτό το μονοπάτι μπορείτε, με σύντομη παράκαμψη, να προσεγγίσετε το ψηλότερο σημείο του νησιού, την κορυφή του Τρούλου.

Παναγία-Συκαμιά: Ακολουθώντας το μονοπάτι με τη σήμανση '5' θα κατηφορίσετε το μονοπάτι μέχρι τη παραλία της Συκαμιάς, συναντώντας εκκλησάκια, ένα ρέμα με νερό αλλά και όμορφους περιστεριώνες. (1ώρα περίπου πεζοπορίας)

Πύργος-Γαλανή-Συκαμιά: Το μονοπάτι αυτό έχει τη σήμανση '6' και ξεκινά από τον έρημο πλέον οικισμό του Πύργου, του οποίου η εξερεύνησή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη διαδρομή συναντάς εκκλησάκια, τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Ποταμιάς, τα παλιά μεταλλεία γαληνίτη και καταλήγετε στη παραλία της Συκαμιάς.

 


Ποδηλασία

Η μορφολογία του νησιού και τα πολλά μονοπάτια του το καθιστούν ιδανική επιλογή για mountain bike. Οι λάτρεις του ποδηλάτου στην Σέριφο μπορούν να απολαύσουν το χόμπυ τους αλλά και να θαυμάσουν την φύση, τους γραφικούς οικισμούς και τις καταγάλανες παραλίες!

 

 

 

 


Καταδύσεις

Στη Σέριφο υπάρχουν αρκετά σημεία που μπορείτε να καταδυθείτε, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Οι πιο έμπειροι μπορούν να απολαύσουν μια βουτιά στον Καλόγερο, το οποίο είναι ναυάγιο του νησιού.

 

 

 


Ιστιοπλοϊα

Αν εξερευνείτε τις Κυκλάδες με σκάφος αξίζει να προσθέσετε τη Σέριφο στο ιστιοπλοίκο πρόγραμμά σας. Εκτός από τις ομορφιές του νησιού, η Σέριφος μπορεί να λειτουργήσει και ως σημείο ανεφοδιασμού μιας και διαθέτει μαρίνα. Η κοντινή της απόσταση από τις γύρω Κυκλάδες ευνοεί την επίσκεψη άλλων νησιών, όπως η Σίφνος, η Κύθνος, η Μήλος, η Κίμωλος και ή Πάρος-Αντίπαρος.

 

 

 


Wind - Kite surf

Το νησί προσφέρεται για windsurf και kite surf, μιας και ο αέρας δε λείπει, ειδικά το καλοκαίρι, όταν φυσούν τα μελτέμια. Αυτός ο χαρακτηριστικός αέρας από το βορρά. Παρ’ όλα αυτά οι πιο προσβάσιμες παραλίες για να εξασκήσετε τα αγαπημένα σας σπορ είναι οι παραλίες Λιβάδι και Λιβαδάκια.

 

 

 


   ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Λιβάδι
 
Δυο βήματα από την λιμενοβραχίονα, δεν παύει όμως, να είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού και φυσικά έχει πολλά καταστήματα για τον καφέ ή το φαγητό σας. Μπορεί να μην σαγηνευτείς από το σημείο που βρίσκεται, όμως σίγουρα θα το απολαύσεις γιατί διαθέτει όλες τις ανέσεις.
Για τους action lovers η σχολή Serifos Scuba Divers, με έδρα στο Λιβάδι και είναι από τις ελάχιστες σχολές στην Ελλάδα που προσφέρουν το FlyBoard, το ολοκαίνουργιο και για πολλούς απόλυτο water game.
 
 
 

 
Αυλόμωνας
 
Είναι η συνέχεια της παραλίας από το Λιβάδι, στην ουσία είναι όλος ο νότιος κόλπος που βρίσκεται το λιμάνι της Σερίφου. Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες όχι μόνο της Σερίφου αλλά και των Κυκλάδων. Χρυσή αμμουδιά με μεγάλο τμήμα της να διαθέτει, ταβέρνες, καταστήματα, καφετέριες και μπαρ.
 
 
 
 
 

 

 

Λιβαδάκια

Η παραλία Λιβαδάκια είναι άλλη μια παραλία με χρυσή άμμο δίπλα σχεδόν στο Λιβάδι, το λιμάνι της Σερίφου. Στα Λιβαδάκια έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ένας σύγχρονος τουριστικός οικισμός και δίπλα στην παραλία αλλά και αμφιθεατρικά πίσω της. Ενώ η παραλία σε όλο το μήκος της είναι καταπληκτική.
 
 
 
 
 

 

Λιά

Είναι μια όμορφη απομονωμένη παραλία πριν από τον Άγιο Σώστη. Ο χωματόδρομος σταματάει σε ένα σημείο και έχει μια πόρτα που τον κλείνει. Υπάρχει και μια ταμπέλα που λέει ότι είναι ιδιωτική περιοχή. Οπότε αναγκαστικά συνεχίζεις με τα πόδια μέσα στην ιδιωτική περιοχή για να φτάσεις στην παραλία.
 
 
 
 

 

Άγιος Σώστης

Η παραλία Άγιος Σώστης είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες στην Σέριφο. Ένα μοναδικό τοπίο αντίστοιχο με την παραλία Κολώνα στην Κύθνο ή το Πρασινονήσι στην Ρόδο, παρόλο που δεν είναι αντίστοιχα γνωστή και πολυφωτογραφημένη.
Στην παραλία ή για την ακρίβεια στις παραλίες του Αγίου Σώστη,  μια λορίδα άμμου ενώνει την ακτή με ένα μικρό νησί ακρωτήριο που πάνω του είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Σώστη. Στα αριστερά σχηματίζεται μια μικρότερη παραλία με άμμο, βράχια και βότσαλα που την πιάνει ο καιρός, έτσι δεν είναι στις άμεσες προτιμήσεις των παραθεριστών. Ολόκληρο το τοπίο στον Άγιο Σώστη είναι εξαιρετικό και αξίζει την επίσκεψη σας.
Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο, όμως θα χρειαστεί να περπατήσετε 5 λεπτά στα τελευταία μέτρα στο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία.
Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα.

 

Ψιλή Άμμος
 
Μετά το πανέμορφο τοπίο της παραλίας του Αγίου Σώστη στην Σέριφο, θα βρεθείτε στην παραλία Ψιλή Άμμος. Μικρά λοφάκια από χρυσή ψιλή άμμο και αλμυρίκια σε όλο το μήκος της είναι το σκηνικό της παραλίας.
Η παραλία είναι πολλαπλώς βραβευμένη από διάφορους ταξιδιωτικούς οδηγούς και έχει κατακτήσει πολλές φορές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και ψηφοφορίες. Τα ρηχά νερά της την κάνουν ιδανική για οικογένειες με παιδιά.
Η παραλία Ψιλή Άμμος δεν είναι οργανωμένη, αλλά θα βρείτε ταβέρνες για τα απαραίτητα.
 

 

Άγιος Ιωάννης (Άι Γιάννης)
 
Η παραλία Άι Γιάννης, είναι μια  όμορφη  παραλία της Σερίφου, μετά την παραλία της Ψιλής Άμμου όπως πηγαίνουμε για τον Κένταρχο. Το αμμουδερό της τμήμα είναι κάτω από το εκκλησάκι που της έδωσε το όνομα της.
 
 
 
 

 

Κένταρχος (Καλίτσος)
 
Ένα ακόμη μοναδικό τοπίο της Σερίφου, η παραλία κάτω από το χωριό Κέντραρχος ή Καλίτσος. Στην παραλία δεν οδηγεί δρόμος, έτσι θα πρέπει να πάτε με τα πόδια ακολουθώντας τα σκαλοπάτια και το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό.
Το τοπίο που είναι πραγματικά άγριο, κλασικό Αιγαιοπελαγίτικο και θα σας αποζημιώσει.
Η παραλία του Κένταρχου έχει άμμο και βότσαλο και διαθέτει μερικά δέντρα για σκιά. Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα και αφεθείτε στο όνειρο.
 
 
 
 

 

Πλατύς Γιαλός
 
Ο Πλατύς Γιαλός στην Σέριφο είναι μια παραλία με άγρια ομορφιά. Καθώς η παραλία είναι μεγάλη, υπάρχουν τμήματα με αμμουδιά, βοτσαλάκι αλλά και με χοντρά βότσαλα. Διαθέτει αλμυρίκια για να μην σας λείψει η σκιά, αλλά δεν διαθέτει κανενός είδους οργάνωση, ενώ η πρόσβαση στην παραλία γίνεται από έναν χωματόδρομο που δεν είναι πάντα στην καλύτερη κατάσταση.
Επειδή την παραλία την πιάνει ο καιρός, είναι διαφορετική ανάλογα με την εποχή, όμως όλη η ευρύτερη περιοχή είναι πανέμορφη και αξίζει την επίσκεψη.
Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη και διαθέτει πολλά αλμυρίκια. Όμως, θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα καθώς δεν είναι οργανωμένη.
 

 

Συκαμιά
 
Η Συκαμία είναι μια από τις δύο πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες στην βόρεια Σέριφο μαζί με τον Πλατύ Γιαλό. Στην Συκαμιά θα συναντήσετε ένα ιδιαίτερο τοπίο. 
Άμμος, βότσαλο και βράχια υπάρχουν στην παραλία για να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.
Στην πλάτη της παραλίας Συκαμιά υπάρχουν Αλμυρίκια και έτσι δεν θα σας προβληματίσει ότι η παραλία δεν είναι οργανωμένη και δεν έχει ομπρέλες. Απλώς πρέπει να έχετε μαζί σας προμήθειες για να μπορέσετε να καθίσετε αρκετά και να την ευχαριστηθείτε.
 
 
 
 

 

Καλό Αμπέλι
 
Η παραλία Καλό Αμπέλι βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό κόλπο. Τα βράχια γύρω από την παραλία σχηματίζουν εσοχές και πανέμορφους σχηματισμούς. Ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσει κανείς την παραλία είναι με σκάφος.
Ένας χωματόδρομος οδηγεί προς την παραλία αλλά δεν φτάνει στο τέρμα της. Θα πρέπει να περπατήσετε και να κατέβετε και αρκετά σκαλοπάτια για να την χαρείτε. Τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της θα σας αποζημιώσουν. Στον επαρχιακό δρόμο ψηλά από την παραλία Αμπέλι θα δείτε και μερικούς περίεργους σχηματισμούς από βράχια που θυμίζουν περισσότερο σκηνικό από ταινία παρά τοπίο του Αιγαίου, ενώ σε κάποια σημεία μοιάζει με την περιοχή Βώλαξ της Τήνου.

 

Βαγιά
 
Νοτιοδυτική παραλία της Σερίφου με άμμο και βότσαλο σε ένα  υπέροχο τοπίο. Η πρόσβαση είναι εύκολη με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια από τον κεντρικό δρόμο. Στην πλάτη της παραλίας αναβλύζει γλυκό νερό και το έδαφος είναι βαλτώδες με βούρλα.
Η παραλία Βαγιά στην Σέριφο είναι πανέμορφη και είναι προστατευμένη μιας και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.  Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κάτι σκελετοί οικοδομών. Ελπίζουμε να μην φτιαχτεί κανένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ήδη το παρθένο τοπίο με τους σκελετούς των κτηρίων αυτών, έχει "καταστραφεί" γι’ αυτό ίσως θα έπρεπε, να κατεδαφιστούν όσο πιο γρήγορα γίνετε.
 
 

 

Γάνεμα
 
Ανάμεσα στην παραλία Βαγιά και στον Κουταλά στην Σέριφο θα βρείτε την πανέμορφη παραλία Γάνεμα. Μεγάλη σε μήκος αμμουδιά ενώ υπάρχουν και αρκετά βότσαλα. Στην παραλία Γάνεμα δεν θα βρείτε κάποιου είδους οργάνωση, μόνο μια ταβέρνα.
Γι’αυτό πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.
Για σκιά φυσικά τι άλλο, τα αλμυρίκια που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε παραλία στην Σέριφο.
 

 

Κουταλάς
 
Η παραλία Κουταλάς, βρίσκεται στον ομώνυμο  οικισμό και είναι μια κλασική παραλία της Σερίφου με άμμο και βότσαλα.
Στην πλάτη της παραλίας υπάρχουν για την απαραίτητη σκιά, οι συνήθεις ύποπτοι, τα υπέροχα αλμυρίκια.
Η παραλία στον Κουταλά δεν είναι από τις πιο όμορφες της Σερίφου. Όμως αξίζει την επίσκεψη σας καθώς ο οικισμός διατηρεί πολλά από τα σημάδια της μεταλλευτικής ιστορίας της Σερίφου. Στην παραλία θα βρείτε και μια παραδοσιακή ταβέρνα.
 
 

 

Μαλλιάδικο
 
Άλλη μια εξαιρετική και απομονωμένη παραλία. Θα την δείτε από ψηλά μετά τον Κουταλά, πηγαίνοντας για το Μεγάλο Λιβάδι. Πρέπει να στρίψετε αριστερά στον χωματόδρομο και στο τέλος του να ακολουθήσετε το μονοπάτι που βγάζει στην παραλία.
Η παραλία βρίσκεται σε ένα υπέροχο κλειστό κόλπο, είναι αμμουδερή με αρκετά αλμυρίκια στην πίσω της πλευρά. Ούτε λόγος να γίνεται για πολυτέλειες, πάρτε μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα και απολαύστε το μοναδικό τοπίο.
 
 

 

Μεγάλο Λιβάδι
 
Η παραλία Μεγάλο Λιβάδι στην Σέριφο βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό που αναπτύχθηκε χάρη στην μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα απομεινάρια του παρελθόντος.  Η παραλία είναι αμμουδερή με υπέροχα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, ενώ υπάρχουν και αρκετά αλμυρίκια.
Στην παραλία στο Μεγάλο Λιβάδι θα έχετε δίπλα σας τις παλιές εγκαταστάσεις των μεταλλείων.  Έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα υπαίθριο πάρκο βιομηχανικής αρχαιολογίας. Εκτός από το να κολυμπήσετε και να φάτε στις ταβέρνες που υπάρχουν στην παραλία, περπατήστε στα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τις εγκαταστάσεις, σίγουρα αξίζουν την επίσκεψη σας.